Kosten plaatsing
De kosten van het plaatsen van een spiraaltje worden (nog) niet standaard vergoed door iedere zorgverzekeraar en dien je soms zelf te betalen. Wij dienen eerst de factuur bij de verzekeraar in. Mocht deze het niet vergoeden dan krijg je van ons een rekening. Het kan ook zijn dat het achteraf via je eigenrisico verrekend wordt.
Anticonceptie consult
Iedere vrouw is anders qua lichaam en wensen. Zodoende is het goed om te bespreken welke vormen van anticonceptie beschikbaar zijn en welke vorm het beste bij jou past. Tijdens het anticonceptieconsult nemen we de diverse anticonceptiemethoden door, samen met jouw wensen, verwachtingen en eventuele medische indicaties, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.Dit gesprek vindt plaats tijdens de nacontrole na de zwangerschap. Ben je niet bij een van onze verloskundigen bekend of ben je nog niet zwanger geweest, dan bespreken we alles tijdens een apart anticonceptieconsult. Dit gesprek zal ongeveer een half uur duren.
Bij gezonde vrouwen met een ongecompliceerde medische voorgeschiedenis kunnen wij een recept voor het hormoonvrije spiraaltje (T-Safe), het hormoonhoudende spiraaltje (Mirena) of ‘de pil’ voorschrijven. Indien gewenst plaatsen wij ook het spiraaltje. Mocht je besluiten een spiraaltje te laten plaatsen, dan bespreken we ook het afnemen van een mogelijke SOA (seksueel overdraagbare aandoening) test. Het is namelijk belangrijk om vóór de plaatsing van een spiraaltje een SOA uit te sluiten.
Spiraalplaatsing
Voor de spiraalplaatsing bij ons neem je zelf het spiraaltje mee en weet je dat je niet zwanger bent en geen SOA hebt. Is dit niet het geval neem dan eerst contact met ons op.
De afspraak duurt ongeveer 30 minuten. We beginnen met een echo en daarna een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we het spiraaltje, wat slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus adviseren wij je ongeveer een uur van te voren twee paracetamol tabletten en één ibuprofen in te nemen. Nadat het spiraaltje geplaatst is maken we ook een echo om te controleren of de spiraal goed zit.
Een spiraaltje kan vanaf 10 tot 12 weken na de bevalling worden geplaatst.
Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we het spiraaltje het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Daarnaast weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.
Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen krijgt of een zeurend gevoel in de onderbuik kan krijgen. Dit is meestal van korte duur. Daarbij kan je gedurende de eerste drie maanden na plaatsing wat last krijgen van onregelmatig en/of extra bloedverlies en buikkrampen.
Nacontrole
Na de plaatsing wordt er een afspraak gemaakt voor een nacontrole, welke zes weken na de plaatsing of na minimaal één menstruatie plaatsvindt. Neem contact met ons op als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt.
Spiraal verwijderen
Indien je je spiraaltje wilt laten verwijderen, dan kan je ook bij ons terecht. Na verwijdering van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar.