De website van ons vsv (verloskundig samenwerkinsgverband) is live.

We zijn trots dat we samen met de gynaceologen, verloskundigen en kraamzorg deze interactieve website hebben kunnen maken. Neem zekers eens een kijkje!

 

neem een kijkje in de verloskundige zorg van onze regio

 

Centering zwangerschap

Vanaf januari 2024 bieden wij in onze praktijk ook centering zwangerschap aan.

Centering is een andere manier van zwangerschapsbegeleiding. Vanaf 16-20 wkn zwangerschap ga je samen met andere zwangeren een groep vormen. Tijdens de van te voren vastgestelde data kunnen we uitgebreider in gaan op onderwerpen die belangrijk zijn in de zwangerschap, tijdens de bevalling, kraamtijd maar ook in het ouderschap. Tijdens iedere bijeenkomst wordt het eerste 1/2 uur gebruikt voor de controle van de baby, dit is voor iedereen apart en daarna gaan we nog 1,5 uur samen met de groep onderwerpen bespreken.  Wij zijn super enthousiast, wil je meer weten neem eens een kijkje op de website: Centering Nederland

Centering zwangerschap

Birthcoach

De birthcoach is een app die je kan helpen tijdens de zwangerschap en bevalling om beter te kunnen ontspannen. Maar hij geeft ook adviezen en tips. 

Naomi heeft meegwerkt aan een aantal podcasts die je kunt beluisteren in de app.

 

Birthcoach

Lachgas/entenox

Lachgas of te wel entonox is een vorm van pijnstilling die Noor en Naomi beide mogen toepassen tijdens een bevalling in het geboortecentrum van het Zuyderland. Wil je meer weten wat de voordelen hiervan zijn vraag er naar.

Lachgas/entenox

Anekdote

Op deze pagina leek het me leuk om steeds iets anders te posten.

Te leuke anekdotes daar zijn we in 2021 meebegonnen. 
We horen vaak jullie maken toch wat mee, dat is zeker zo.  Laten we dan maar eens met de leuke uitspraken beginnen.

 

Anekdote

De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij uw kind.
De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of uw kind lichamelijke afwijkingen heeft.

Voor wie?
Iedere zwangere in Nederland van 16 jaar of ouder kan kiezen voor een 13 wekenecho.

Wat houdt de wetenschappelijke IMITAS studie in?
In Nederland kunt u alleen kiezen voor de 13 wekenecho als u meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho.

Wanneer is de 13 wekenecho?
U kunt de 13 wekenecho laten doen van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap. Dus vanaf twaalf weken en drie dagen tot en met veertien weken en drie dagen zwangerschap.

Hoe gaat de 13 wekenecho?
Een echoscopist maakt een echo van uw kind door een echokop te bewegen over uw buik. Het maken van een echo doet geen pijn en is niet gevaarlijk, uw kind voelt er niets van. Soms is echter een inwendige echo nodig. Het is altijd een vrijwillige keus of u dit wilt.

Hoe en wanneer krijgt u de uitslag?
De echoscopist vertelt u meteen na de echo de uitslag. Bij 95 van de 100 zwangerschappen ziet de echoscopist geen aanwijzing voor een afwijking. Vervolgonderzoek is dan niet nodig.
Er wordt niet naar het geslacht van de baby gekeken.
Je moet je bedenken dat de baby tijdens de 13 wkn echo 7,5 cm groot is en 65 gram weegt. Dit is natuurlijk veel kleiner dan tijdens de 20 wkn echo dan is de baby gemiddeld 17 cm en weegt 300 gram. De 13 wkn echo is daarom bedoeld om naar hele grote afwijkingen te kijken (denk aan een open rug, hersenafwijkingen ontbreken van armen of benen) en bij de 20 wkn echo kunnen we veel gedetailleerder kijken.

Vervolgonderzoek nodig?
Bij ongeveer 5 van de 100 zwangere vrouwen ziet de echoscopist iets wat een afwijking kan zijn. Het is niet altijd duidelijk of het inderdaad een afwijking is, hoe erg de afwijking is en wat dit voor uw kind betekent. Heeft de echoscopist iets afwijkends gezien? U kunt dan kiezen voor vervolgonderzoek.

Wat kost de 13 wekenecho?
U betaalt niets voor het uitgebreide gesprek met uw verloskundige en gynaecoloog en de 13 wekenecho.