Voordat je zwanger bent.

Je hebt een zwangerschapswens!!!

Je wilt stoppen met anticonceptie want je hebt een zwangerschapswens. Maar voordat je een positieve zwangerschaptest hebt is het goed om over een aantal dingen na te denken. Er zijn een heleboel factoren die van belang zijn tijdens, maar zeker ook vóór een zwangerschap.
Op deze pagina staan een aantal items beschreven die van belang kunnen zijn.

Voor meer informatie mag je altijd contact met mij opnemen.
Zeker als je nog niet zwanger bent wil ik je graag van de juiste informatie voorzien. Ook op de site: www.strakszwangerworden.nl is veel informatie te vinden.

Ook de website: prenatale screening kan al veel info geven over de testen die je tijdens de zwangerschap zou willen of kunnen doen.

Foliumzuur

Foliumzuur is een vitamine die het risico op het krijgen van een kind met een neuraalbuis defect (o.a. open ruggetje) sterk verkleind. De aanbevolen dosis is een tablet van 0.4 of 0.5 mg per dag.
Wanneer je eerder een kind met een neuraalbuis defect hebt gehad, medicijnen tegen epilepsie slikt  is de dosis hoger. Het advies  dan 5 mg per dag te slikken. Deze hoeveelheid krijg je op recept via de huisarts voorgeschreven.
Het is verstandig om foliumzuur te slikken vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot 12 weken zwangerschap.
Foliumzuur is zonder recept te verkrijgen bij de apotheek, drogist of supermarkt.

Vitaminen vanaf 10 weken zwangerschap

* Calcium 1 gram per dag is een advies sinds maart 2016. Hiermee verlaag je de kans op hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging.
* Omega 3 dus visoliecapsules zijn ook raadzaam om elke dag te slikken in de zwangerschap. Deze bevorderen de ontwikkeling van de hersenen.
* Vitamine D wordt ook aangeraden. 10 microgram per dag. Dit is belangrijk voor de botontwikkeling van je baby.
Een goede voeding is tijdens de zwangerschap extra belangrijk. Gedurende de gehele zwangerschap is je kind afhankelijk van de voeding die jij gebruikt. Dat betekent niet dat er tijdens de zwangerschap "voor twee" gegeten moet worden. Wel is het van belang gevarieerd te eten.
Wil je liever een multivitamine slikken zorg dan dat deze speciaal voor zwangeren is. Maar zie het dan niet als een vervanging van een gezonde leefstijl.
Vitamine A is een van de weinige vitaminen die wel schadelijk is voor de zwangerschap. Vitamine A zit vooral in lever en lever-producten. Wees dus voorzichtig hiermee, één boterham per week mag, meer niet.

Medicijnen

In de zwangerschap zijn niet alle medicijnen toegestaan. Het is daarom raadzaam om voordat je zwanger bent, bij je huisarts, apotheker of bij ons na te gaan of de medicijnen die je gebruikt veilig te gebruiken zijn in de zwangerschap.
Wanneer dit niet het geval blijkt te zijn bestaat er een mogelijkheid om te veranderen van medicijn of er mogelijk mee te stoppen.

Roken

Roken in de zwangerschap kan complicaties veroorzaken. Door te roken verhoog je de kans op o.a. een miskraam, overlijden van je kind door het voortijdig loslaten van de placenta en groeiachterstand bij je kind. Na de geboorte is er voor een kind een hogere kans op wiegendood, ademhalingsstoornissen en luchtweginfecties, middenoorontsteking en het krijgen van astma. Als je zelf niet rookt maar je partner of familie wel, dan zal je kind via jou meeroken. Het is dus van belang dat je partner niet rookt in jou bijzijn of dat jullie samen stoppen met roken. Samen stoppen is een stuk makkelijker dan alleen. Voor meer informatie: www.rookvrijzwanger.nl of www.stivoro.nl

Alcohol

Het is van belang om al te stoppen met het drinken van alcohol vanaf het moment dat je besluit om zwanger te raken. Alcoholgebruik vermindert de vruchtbaarheid van jou en je partner en verhoogd de kans op een miskraam. Ook heeft het drinken van alcohol risico's voor je kind, zoals vroeggeboorte en beschadigingen aan de hersenen. Dus door vanaf het moment dat je zwanger wilt worden te stoppen met het drinken van alcohol kun je deze risico's voorkomen. Voor meer informatie: www.fasstichting.nl

Drugs

Alle vormen van drugsgebruik wordt in de zwangerschap afgeraden. Een aantal soorten drugs geven een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen. Daarnaast geven alle drugs een kans op ontwenningsverschijnselen bij je kind.
Kijk voor meer informatie op www.jellinek.nl

Onderzoeken

Sommige stellen kunnen een verhoogd risico hebben op het krijgen van een kind met een aandoening. Bijvoorbeeld bij het voorkomen van een erfelijke aandiening in de familie (zoals hart/ lever/ nieraandoeningen, open ruggetje of een hazenlip) of een hogere leeftijd van de moeder is het risico hoger.

Denken jullie dat jullie toekomstig kind een hoger risico kan hebben neem dan gerust telefonisch contact met mij  op voor vragen. Voor meer informatie: www.erfelijkheid.nl